13 неща, на които ме научи животът с ендометриоза

13 неща, на които ме научи животът с ендометриоза

Този текст е превод на текста на Джейми Шъстър за doyouendo.com. Оригиналното заглавие е 13 Things Living With Endometriosis Has Thought Me и е оформен по буквите в думата endometriosis, ето защо ще ги запазя и в превода, макар че на български не отговарят на заглавията. 

Тези, които са засегнати от ендометриозата, (без съмнение) ще научат много неща през целия си живот. И в зависимост от това колко тежък е техният случай (когато са окончателно диагностицирани), някои от тези неща могат или да ги направят по-силни, да разбият живота им, или и двете. Ето кратък списък на това, на което ме научи ендометриозата:

Е – Издръжливост.

Научих се да продължа да разпитвам и да настоявам на лекарите за отговори, облекчаване на болката и възможности за лечение, които напълно да ме отърват от моята ендометриоза. За мнозина това означава, че пътувате далеч от дома, за да се срещнете с квалифициран специалист.

N – Никога не се успокоявай.

Обещах си, че никога няма да се съглася с лекар, който казва, че вече не може да ми помогне с моята ендометриоза. И се научих да продължавам да настоявам за по-добри възможности за лечение, дори ако това означаваше да мина през 50 лекари, преди да намеря някой, който да изслуша и да се погрижи за симптомите ми.

D – Непоколебима.

Това хронично заболяване ме научи да продължа да се стремя към целите и дългосрочните си планове, без значение колко болка и пречки създава ендометриозата в моя професионален, личен и социален живот.

О – Смазана.

Получаването на диагноза само, за да ми кажат в същото изречение, че няма лек за нея, ме накара да се почувствам смазана. Бях затрупана с информация, гняв и тъга наведнъж. Отне ми известно време, за да го осмисля.

M – Медицинска терминология.

В резултат на моите симптоми съм научила тонове медицинска терминология, за да следя последните стратегии за лечение. Това включва фармацевтични продукти, процедури, медицински специалности и хирургични операции.

Е – ENDO воини.

Аз съм #EndoWarrior. Endo Warriors (ендо воини) са жени, които отказват да оставят ендометриозата да погуби живота им и правят стъпки, за да премахнат болестта, да споделят ценна информация с други хора, засегнати от състоянието, и да окажат въздействие на милиони хора по целия свят, разпространявайки посланието на тази болест без лекарство.

Т – Лечение.

„Лечение“. Това е дума, която чуваме достатъчно… Има различни методи за лечение. Повечето фармацевтични лечения обаче не се предлагат на жени, които вече са имали хистеректомия.

R – Жилавост.

Научих се да съм жилава и че всеки ден е нов ден (което би могло да означава по-малко болка). Всеки ден носи ново начало и мотивация да въздействам и да се свързвам с някой друг, който страда от същата инвалидизираща болест. Всеки ден е това, което направите от него. Така че, ако оставите това заболяване да ви събори, то напълно ще го направи.

I – Независимост.

Това хронично заболяване ме научи да бъда застъпник за себе си и да бъда независима по отношение на това, как моето здраве оказва влияние върху мен.

Понякога ще се чувствате сами в тази битка; няма да имате винаги някой, който разбира или дори знае колко е трудно да се преодолеете всеки ден. И понякога ще осъзнаете, че единственият човек, който имате, е самите вас, и това е ок.

О – Притежание.

Докато „притежание“ може и да не звучи от място, притежаването на тази болест може да означава и да поемете контрол над нея – така че тя да не поема контрол над живота ви. Това може да означава проактивно да изпреварите вашите симптоми, преди да навредят на работата и личния Ви живот или да забележите каквито и да е модели, които се появяват.

S – Мълчание.

Повечето жени, които не са диагностицирани, страдат мълчаливо и мислят, че да живеят с изтощителната болка на ендометриозата е начинът, по който би трябвало да живеят живота си всеки ден. Престанете да живеете мълчаливо и да започнете да се свързвате с други, които имат това заболяване и да предприемете действия срещу него.

I – Безплодие.

Ендометриозата ме научи, че тя е достатъчно мощна, за да остави не само мен, но и други жени безплодни без ясна причина по всяко време. Тя ме научи, че понякога единствената възможност да живееш с по-малко болка е да направиш хистеректомия и оофоректомия.

S – Сила.

Също така научих, че силата, която имат една от всеки 10 жени, е огромна. Една от 10 американски жени е официално диагностицирана с ендометриоза.

Въпреки това, има безброй жени, които все още не са диагностицирани, но живеят с тези инвалидизиращи симптоми ежедневно, защото техният лекар не вярва на болката, която изпитват.

Независимо дали сте диагностицирани в началото на процеса или години по-късно, спомнете си, че жените с ендометриоза са истински воини и забележителни хора, които заслужават много повече от живота.

Photo by Larm Rmah on UnsplashВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *